Pommama

Kismama jóga

 A kismama jóga a jóga jótékony hatásait igazítja a várandós kismama igényeihez. A test és az elme folyamatos karbantartása (előbbi, az egész test finom átmozgatásával, utóbbi, vezetett relaxációval és meditációval) segít az áldott állapot harmonikus megélésében, amiben az elfogadás, és az elengedés egyaránt jelen van.

A jógára jellemző folyamatos légzés-mozgás szinkron mélyíti a testtudatot, ami a szülésnél nagy előnyt jelent. A jóga ászanák (testhelyzetek) csökkentik a gerinc terheltségét, és felkészítik a medencét, a csípőt, és a gát izmait a szülésre.

A szülés komoly stresszhelyzet, ezért sok stresszoldó légzőgyakorlat van jelen az órán. Ezeknek az elsajátítása révén egy olyan eszköz kerül a vajúdó kismama birtokába, amivel a szülés alatt és után is hatékonyabban tud stresszt oldani és pihenni. A babával való kapcsolatfelvétel minden foglalkozáson a relaxáció kulcsmozzanata, amely előkészíti a később oly fontos baba-mama összehangolódást.

A módszer


A Birthlight kismama jóga módszert Francoise Barbira Freedman antropológus dolgozta ki, a hatha jógát, antropológiai kutatásainak eredményét, illetve saját várandósságainak tapasztalatait ötvözve. A hatha jóga statikus testhelyzeteit hol lágyítva, hol dinamikussá téve alakította a várandós test szükségleteihez. Az ászanák (testhelyzetek) erősítik/nyújtják  az izmokat, szalagokat. Feloldják az izomban tárolt feszültségeket, igazodva a lazább izületekhez, csillapítva olyan kellemetlen tüneteket, mint fájó derék, vizesedés, reflux, nehéz légzés stb. A légzőgyakorlatok tudatossá teszik a légzést, ami nemcsak a várandósság alatt (feszültségoldó, szorongáscsillapító légzés, hasi légzés), de szüléskor (fájdalomcsillapító, gátlazító légzések) is nagy segítség.  A mozgást a légzéssel összehangolva a mozdulatok koncentrálttá és tudatossá válnak, illetve a légzésfigyelés közben az amúgy el-elkalandozó gondolatok lecsendesednek, az elme megpihen. Minden óra tartalmaz gátizomtornát, és vezetett mélyrelaxációt, ahol a kismamák felveszik a babáikkal a kapcsolatot, illetve végre akkor is pihennek, ha ez otthon már a nagy pocak miatt nem megy. A 35. hét után javasolt szülőpozíciós jógaórán a kismamák a segítőjükkel együtt készülhetnek célzottan a vajúdásra, szülésre, vajúdópozíciók, légzések gyakorlásával, tovább segítve az egymásra, illetve a szülésre való ráhangolódást.

A foglalkozást Bacsa Terka tartja

Órajegy: 3000 Ft